Jutter in de Achterhoek


Zeewind laat mijn haren wapperen, heerlijk. Als ik tegenwoordig de kans krijg om aan zee uit te waaien, grijp ik deze direct aan. Het komt regelmatig voor, want mijn moeder en een van mijn broers wonen nog in Den Helder, mijn geboortestad.

Inderdaad, ik ben een jutter. Iemand die in Den Helder is geboren en getogen, heet zo. Ik heb het niet zelf verzonnen. Maar, een jutter in de Achterhoek, kan dat? Jazeker! Mijn vader zei altijd: ‘overal bakken bakkers brood’. En zo is het ook.

Nu heb ik niet altijd in Den Helder gewoond, maar toch voel ik me een jutter. Van oudsher waren jutters op het strand op zoek naar aangespoelde spullen. Ze leefden van de opbrengst van de verkoop, of gebruikten het zelf, zoals wrakhout als brandstof of bouwmateriaal. Tegenwoordig is jutten een hobby.
In dat licht bezien ben ik zeker een jutter. Altijd schelpen, gedroogd wier, haaieneieren en stukjes hout of touwtjes van visserskotters zoeken langs de waterkant, met als gevolg een broek- of jaszak vol zand.

Ik heb potten vol grote en kleine vondsten van de stranden van Den Helder en Hoek van Holland en die van vakanties aan de Zeeuwse en Franse kust. Ook een enorme tros met forse knoop ging mee naar huis, mijn twee zoons sjouwden het over de Helderse duinen.

Geboren in Den Helder dus, een stad met aan drie kanten water, in een huis aan de Keizersgracht. Bij de brug lagen woonboten en er was veel werkverkeer over het water. Nu wordt er minder gevaren en alleen voor het plezier.

Tussen de Helderse jaren in woonde ik in Hoek van Holland en dat ligt ook aan zee. Daar heb ik goede herinneringen aan. Heerlijk uit school met een handdoek onder de snelbinders naar het strand om te zwemmen in het zeewater. Zand voelen tussen je tenen. Je kon duiken vanaf de pieren aan de Nieuwe Waterweg, waar grote golven oversloegen als er een joekel van een vrachtschip voorbij kwam.

Sinds kort woon ik in Doesburg. Inderdaad: Hanzestad aan de IJssel. De golven zijn minder hoog, maar wel vlakbij huis.
Al jaren jut ik ook de beelden. Elk bezoek aan de zee wordt gefotografeerd, elke foto is anders, elke golf en schuimkop is anders. De Zeeuwse, Hoekse, Helderse en de Franse zee zitten in mijn fotoarchief. En de Middellandse Zee, Straat Denemarken, de Noordelijke Atlantische Oceaan …
Zeewind laat mijn haren wapperen, ik geniet er zo van.